Sprawozdanie z posiedzenia Rady

Pierwszego lutego br. odbyło się posiedzenie Rady Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Prezentujemy protokół ze spotkania, sprawozdanie i plan pracy na 2017 rok.

Protokół
z posiedzenia Rady Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego

1 luty 2017 roku, Urząd Marszałkowski, Olsztyn

Program posiedzenia:
1.    Spotkanie z Marszałkiem Województwa Markiem Gustawem Brzezinem
Spotkanie przewiduje:
- informację o pracy Rady w 2016 roku oraz o planowanych działaniach w roku 2017
- dyskusję dot.  poniższych zagadnień:
1. Regionalny Program Operacyjny Warmia i Mazury 2014-2020: kwestia działań w celu zwiększania absorpcji środków finansowych przez organizacje pozarządowe (szkolenia, doradztwo itp.) w kontekście aktualizacji RPO, która ma nastąpić w roku 2018/2019.
2. Wkłady własne ze środków PFRON do projektów z RPO Warmia i Mazury 2014-2020 na rzecz osób niepełnosprawnych, propozycja Warmińsko-Mazurskiego Sejmiku Osób Niepełnosprawnych.
3. Konkursy ofert przeprowadzane ze środków Urzędu Marszałkowskiego: adekwatność konkursów w stosunku do zmieniających się potrzeb sektora pozarządowego w województwie (brak solidnej diagnozy potrzeb, typy projektów,  jakość oceny ofert i in.).
4. Wpisanie stałych wydarzeń jak konferencja plenarna organizacji pozarządowych, Konkurs Godni Naśladowania do stałego kalendarza i finansowanie ich przez samorząd wojewódzki.
2.    Omówienie sprawozdania z działalności Rady i Prezydium Rady w 2016 roku (w załączeniu).
3.    Omówienie planu pracy Rady i Prezydium Rady na 2017 rok (w załączeniu).
4.    Sprawy różne
- udział Rady w akcji społecznej „Wspieram Region” dot. 1 % dla OPP
- informacja nt. seminarium nt. społeczeństwa obywatelskiego w woj. warmińsko-mazurskim
- informacja o Konkursie Godni Naśladowania
- informacja nt. przystępowania organizacji/federacji/sieci do Rady

Osoby uczestniczące w spotkaniu:
1.    Przedstawiciele Członków Rady zgodnie z listą obecności
2.    Marek Gustaw Brzezin – Marszałek Województwa  Warmińsko-Mazurskiego
3.    Joanna Glezman - Pełnomocnik Marszałka ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi
4.    Urzędnicy Urzędu Marszałkowskiego

Przebieg spotkania

1.    Spotkanie z Marszałkiem
W przemówieniu wprowadzającym Marszałek Województwa podziękował za coroczną pracę Rady oraz za współpracę z organizacjami pozarządowymi. Przewodniczący Rady przedstawił  informacje o pracy Rady w 2016 r. oraz  o planowanych działaniach na najbliższy rok.
W kwestii wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury 2014-2020 stwierdzono, że po trudnym roku 2016 obecnie prace nabrały znacznego przyspieszenia i są satysfakcjonujące. W dalszym ciągu problemem dla organizacji jest nadmierne obostrzenia dot. projektów, wkład własny. Zauważono większą otwartość urzędników obsługujących programy, zwrócono uwagę na potrzebę kontaktów osobistych. Zbierane są uwagi dotyczące możliwości usprawnienia systemu składania wniosków.

W kontekście wkładów własnych ze środków PFRON do projektów z RPO Warmia i Mazury 2014-2020 na rzecz osób niepełnosprawnych Marszałek obiecał rozeznanie tematu i przedstawienie informacji w tej sprawie. W razie potrzeby Rada powoła zespół roboczy do wyjaśnienia tej sprawy.
Wyjaśnienia odnośnie konkursów ofert przeprowadzanych ze środków Urzędu Marszałkowskiego przedstawiła Joanna Glezman. Stwierdzono, że konkurs Godni Naśladowania powinien być współrealizowany na podstawie podpisanego listu intencyjnego.

2.    Omówienie sprawozdania z działalności Rady i Prezydium Rady w 2016 roku.
Sprawozdanie zostało przyjęte jednomyślnie. Przewodniczący podziękował Radzie i Prezydium za dotychczasową pracę.

3. Omówienie planu pracy Rady i Prezydium Rady na 2017 rok.
Do planu pracy dołączono następujące punkty:
- udział w kampanii „Wspieram Region” dot. promocji 1 % we współpracy z Urzędem Marszałkowskim
- praca zespołów wewnętrznych Rady
- zorganizowanie wydarzenia integracyjnego dla Rady
- przeprowadzenie badania dot. oczekiwań członków Rady odnośnie działań Rady
- redagowanie newslettera Rady (w miarę możliwości)
Uzupełniony o ww plan pracy został przyjęty przez aklamację.

4.    Sprawy różne

Przewodniczący poinformował o podpisaniu Listu Intencyjnego z Urzędem Marszałkowskim ws wspólnej kampanii „Wspieram Region” dot. 1 % dla OPP. Dyrektor Departamentu Koordynacji Promocji UM – obecny na spotkaniu – poinformował o swoich oczekiwaniach związanych z udziałem Rady w kampanii. Ustalono, że zorganizowane zostanie spotkanie poświęcone tej sprawie w którym wezmą udział pracownicy Dep. Promocji, Joanna Glezman, Prezydium Rady i zainteresowane osoby z Rady. Uczestnicy przedstawili informacje o promocji 1 % w kilku samorządach.

Przewodniczący poinformował o przewidywanym cyklu 7 seminariów organizowanych we współpracy ze Stowarzyszeniem ESWIP  nt. społeczeństwa obywatelskiego w woj. warmińsko-mazurskim w oparciu o Strategiczną Mapę Rozwoju Sektora Obywatelskiego w Polsce. Podstawą będzie Raport o stanie sektora obywatelskiego w województwie warmińsko-mazurskim opracowany przez ESWIP we współpracy z Regionalnym Panelem Ekspertów.
Wniosek w tej sprawie został złożony w Urzędzie Marszałkowskim.

Rozpoczęły się prace nad 14. edycją Konkursu Godni Naśladowania. Wkrótce przekazane zostaną do zaopiniowania Rady zmodyfikowane założenia Konkursu: zmiany w nazewnictwie, dołączenie nowej kategorii itp.

Przewodniczący zaapelował do członków Rady o kontakt z potencjalnymi członkami Rady (federacje, reprezentacje, sieci), którzy spełniają warunki przystąpienia do Rady i powinni w niej uczestniczyć. Takich potencjalnych członków jest kilkunastu. Prezydium prowadzi prace w tym zakresie, jednak potrzebne jest również działanie innych członków Rady.
Zgłoszono pomysł transmisji internetowej spotkań Rady, jako sposób na uczestniczenie w obradach większej liczby osób.
Agata Tyszkiewicz zgłosiła problem niezgodnego z prawem wykorzystywania przez samorządy środków przeznaczonych na ochronę środowiska. Przedstawi bliższą informację na ten temat na kolejnym posiedzeniu Rady.

W załączeniu:
Sprawozdanie z pracy Rady i Prezydium w 2016 roku